We zijn weer thuis!

Door niek_nijmegen op donderdag 29 augustus 2019 07:35 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 3.173

Kunnen jullie je nog herinneren dat het me dinsdag even te veel werd, en dat ik dacht dat het nooit meer goed zou komen? Welnu, ik typ dit nu (donderdag 29 augustus) vanaf de bank in mijn eigen huis.

Ik weet niet of het een bewuste actie was, maar gisteren stond stond om 7 uur (nog voor koffie en ontbijt) een fysiotherapeute aan mijn bed. Ze had, vertelde ze, van haar collega gehoord dat ik het gisteren allemaal best eng vond, maar dat het lopen eigenlijk heel soepel ging. En nu ging zij met mij traplopen.
En dus stond ik naast mijn bed, nog vóór ik tijd had in de paniek te schieten.
Vrij probleemloos liep ik de afdeling af, richting lifthal/trappenhuis (dat was 35 meter, las ik later in haar verslag). Het traplopen was niet lastiger dan met mijn gebroken heup, dat viel ook erg mee.

Ik vertelde haar, dat ik het vooral zo spannend vond, omdat ik me aan allerlei bewegingsvoorschriften moest houden (niet meer dan 90 graden buigen, linkerbeen niet voorbij middellijn van mijn lichaam, knie niet naar binnen draaien), waarop ze me geruststelde: al die strenge voorschriften, die hadden ze sinds januari een beetje laten vallen. Ik zou vanzelf wel merken wanneer iets pijn deed of heel veel rek veroorzaakte. Dan moest ik stoppen. Maar ik moest vooral niet panisch worden: eigenlijk kon er niet zoveel misgaan. Ze was erg tevreden en vond dat ik het geweldig deed. Ik moest wel wat beter rechtop lopen. Maar dat was altijd al een dingetje.

Na het lopen was er tijd voor ontbijt. En na het ontbijt heb ik me gedoucht en het lukte me zelfs om me zelfstandig aangekleed te krijgen.

Dat was voor verpleegkundige Thea (zo heet ze niet, maar 'Thea' voldoet wel) het signaal dat ik dus ook geen thuiszorg nodig zou hebben, en ze die eens vlot zou gaan afbellen. 'Dan vraag je desnoods maar aan één van je vrienden of flatgenoten of ze je helpen'.
Dat vond ik een minder goed idee: in zo'n ziekenhuisbadkamer zitten werkelijk overal beugels, en alles is qua hoogte net wat gunstiger ingericht. En als het nodig is, is er direct hulp. Natuurlijk lukt het onder die omstandigheden prima. En mijn vrienden of flatgenoten ga ik natuurlijk nóóit vragen me te helpen bij het douchen of aankleden. Dan douche ik liever een paar weken niet, en loop ik wel in huis rond met een shirtje en een trainingsbroek. Nou, als het dan zó moest, dan zou ze het transferpunt wel contact met me laten opnemen, om eens duidelijk te inventariseren wat ik dan aan ondersteuning nodig dacht te hebben. Maar ik moest goed begrijpen dat de thuiszorg echt niet zomaar zou komen.
Lang verhaal kort: over twee uur komt de thuiszorg me assisteren met douchen en aankleden.

Thea is het soort verpleegkundige waar ik ook in mijn opleiding slecht tegenkon. Een beetje grijs, kordaat, en vooral niet luisteren naar de patiënt (want die zijn lastig, en zij weet het toch beter) en werkelijk àlles met een vriendelijke glimlach kapotregelen. Vooral als dingen eigenlijk al geregeld zijn.
Ze had me in de ochtend bijvoorbeeld nog gevraagd hoe de nacht geweest was, en ik was vrij duidelijk geweest dat ik van de pijn nog geen nacht fatsoenlijk had kunnen slapen. Niettemin presteerde ze het om kort daarop aan de orthopeden samen te vatten, dat de pijn uitstekend onder controle was. Gelukkig had ik met de orthopeden tijdens hun verbouwingswerk een goede band opgebouwd, en zij geloofden me meteen toen ik Thea corrigeerde, en die hebben de pijnstillers wat opgeschroefd.

De orthopeden waren tevreden, de fysiotherapeuten waren tevreden, en dus mocht ik naar huis! Thea sputterde nog wat tegen omdat ze nu ze allerlei dingen moest gaan regelen. Maar rond 19u stond ik weer fijn in mijn eigen huis.

Volgende: Magiërs 08-'19 Magiërs
Volgende: Babystapjes 08-'19 Babystapjes

Reacties


Door Tweakers user hhoekstra, donderdag 29 augustus 2019 07:57

leest op de frontpage "We zijn weer thuis! door niek_nijmegen" wel aardig van Niek :-)

Maar sterkte de komende tijd.

Door Tweakers user S0epkip, donderdag 29 augustus 2019 08:36

Leuk, zo'n Thea. Success man!! Klinkt al best goed.

Door Tweakers user sjaak, donderdag 29 augustus 2019 17:35

Ai, je zal iets minder bedreven zijn in het laten kennen van wat je nodig hebt, dan is zo’n dame niet prettig. Goed dat je thuis bent en met de juiste zorg! Veel sterkte met het revalideren!

Door Tweakers user Pietervs, vrijdag 30 augustus 2019 00:44

Zo, dat is snel!
Toch een stuk lekkerder om in je eigen bedje te liggen dan in een ziekenhuisbed :)

Succes met revalideren!

Door Tweakers user Godgeneral16, vrijdag 30 augustus 2019 18:33

Heel veel succes met revalideren Niek.


Door Tweakers user KopjeThee, zondag 1 september 2019 08:40

Succes met de revalidatie!

Wat betreft Thea: Duidelijke feedback geven lijkt me het beste. Mocht dat niet helpen, dan de bevindingen melden aan de thuiszorg organisatie. Voor jou, maar ook de patiënten die in de toekomst nog met haar te maken krijgen.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)