Hoe ik vijf centimeter korter was

Door niek_nijmegen op woensdag 19 februari 2020 06:56 - Reacties (38)
Categorie: -, Views: 4.712

De internist van het RadboudUMC die met mij zou gaan uitzoeken hoe ik aan mijn osteoporose was gekomen, wilde allereerst van me weten of ik eigenlijk melk dronk.

Nou hadden de mensen van de Maartenskliniek, tijdens de groepsvoorlichting een paar weken daarvoor, al stellig laten weten dat koemelkconsumptie zo’n beetje de belangrijkste leefregel was. Waarop ik zeer bedenkelijk had gekeken en de Mondigere Dame daadwerkelijk had uitgesproken dat ze dáár echt helemaal niets van geloofde en bewijzen wilde zien. De dames die de voorlichting deden, waren duidelijk: daarover werd niet gediscussieerd, melk was gewoon altijd al goed voor je botten, dat wist iedereen, en we moesten niet zo gek doen. Ik heb het er maar bij gelaten.

Van een academische arts kon ik uiteraard meer verwachten, en zij ging me ongetwijfeld voor de gevaren van koemelk waarschuwen. Ik kon haar dus geruststellen en zeggen dat ik dat spul gelukkig niet gebruikte, en dat ze dat alvast in mijn voordeel kon noteren. Helaas. Dàt was niet het juiste antwoord: ik moest wel goed begrijpen dat er immers calcium in melk zat. Dat ik meende te weten dat koemelk juist bijzonder slecht is voor je botten, daarover werd niet gediscussieerd. We keken elkaar diep aan, en hebben het er maar bij gelaten.

Ze vertelde daarna nog eens in het kort hoe de uitslag van de botdichtheidsmeting eruit zag: ik had osteoporose. Tot zover niets nieuws. Maar bovendien, zei ze, hadden ze op die low-res-scan gezien, dat ik een gebroken rugwervel had. Ze leek een korte stilte te laten vallen, om mijn reactie af te wachten.

Gelukkig was die informatie niet nieuw voor me, en ik vertelde enthousiast hoe ik in de zomer van 2003 na een blackout aan de waalkade tussen een gedemonteerde keuken was gevallen, op de spoedeisende hulp was beland, en toen kennelijk een compressie-fractuur in een rugwervel bleek te hebben opgelopen. Ik liet een korte stilte vallen, om haar opgeluchte reactie af te wachten.

‘Ja, inderdaad,’ zei ze trots, ‘Die foto van toen hebben we nog eens bekeken, en inderdaad staat daar een gebroken wervel op. Maar dat is een andere wervel dan waar de Maartenskliniek het over heeft.’ Oh, dus misschien toch iets nieuws.

Er waren eigenlijk maar twee verklaringen mogelijk: de Maartenskliniek had zich vergist in de nummering van de wervel, en dan was er dus niets aan de hand, òf ik zou een tweevoudig wervelbreker blijken te zijn. Ze stelde voor om een aantal röntgenfoto’s van mijn rug te laten maken om duidelijk te krijgen hoe de situatie daar precies was. Verder wilde ze een boel bloedonderzoek doen, en ze wilde graag van 24 uur mijn urine onderzoeken. En dan zouden we elkaar over een aantal weken weer spreken.

Tegenwoordig krijg ik van het Radboud een seintje wanneer er een nieuwe uitslag in mijn dossier is toegevoegd, en hoef ik niet te wachten op de vervolgafspraken om de uitslagen in te zien. En zo kon ik een paar dagen geleden alvast lezen wat ze op de foto’s aangetroffen hadden. Naast een heupprothese en een 'ruime hoeveelheid fecaal materiaal in het darmpakket' (fijn dat dat nu ook eens academisch vastgesteld is), bleken ze niet één of twee, maar wel 9 (negen!) gebroken rugwervels te hebben aangetroffen. Toe maar. Ik wist amper dat ik er zoveel had. Laat staan dat je die allemaal zou kunnen breken.

Dáár had ik in al mijn nuchterheid dan weer niet op gerekend. Daar ben ik wel een dag een beetje stil van geweest. Maar dat verklaart wel ineens waarom ik eigenlijk voortdurend lichte rugpijn heb, en ik laatst in de bioscoop zelfs zoveel pijn had gehad dat ik eigenlijk niet meer kon blijven zitten. Nou duurt The Irishman ook wel drieëneenhalf uur (waarvan zeker twee uur teveel), en waren de stoelen van Lux altijd al wat on-ergonomisch, maar toch.

Nu dus geduldig afwachten tot begin maart voor de vervolgafspraak, en tot die tijd misschien wat beter op de signalen van mijn lichaam letten...

Volgende: Flashback (deel 3, ‘Gaat u hier maar liggen’) 19-02 Flashback (deel 3, ‘Gaat u hier maar liggen’)
Volgende: Ik ben géén 70-jarige vrouw 18-02 Ik ben géén 70-jarige vrouw

Reacties


Door Tweakers user Deurges, woensdag 19 februari 2020 08:53

The Irishman was al een hell om thuis te kijken, zwijgen van in een lompe stoel in de bios :D

De melk is wel of niet goed discussie, blijf je toch houden. Echte melk zal zo slecht nog niet zijn, die poeder troep is een ander verhaal. Nederlandse melk(poeders) voldoen aan zeer strenge eisen, maar alles wat vanuit het buitenland komt, zal zeker niet optimaal zijn.

Maar 9 stuks is wel heftig.. Zeiden ze ook of het dezelfde breuken waren of ook kleinere breuken?

Door Tweakers user unglaublich, woensdag 19 februari 2020 09:29

[url url="https://niektweak.tweakblogs.net/blog/18484/hoe-ik-vijf-centimeter-korter-was#r_253416" external=0]
De melk is wel of niet goed discussie, blijf je toch houden. Echte melk zal zo slecht nog niet zijn, die poeder troep is een ander verhaal. Nederlandse melk(poeders) voldoen aan zeer strenge eisen, maar alles wat vanuit het buitenland komt, zal zeker niet optimaal zijn.
Wat een ongefundeerde onderbuik onzin die werkelijk niets aan een construtieve discussie bijdraagt. Melk is goed, poeder is troep, buitenlands is slecht :+ .

Door Tweakers user naftebakje, woensdag 19 februari 2020 10:08

Er bestaan kalktabletjes, maar ik dacht dat je er ook bepaalde vitamines oid bij moet nemen om de opname van kalk te bevorderen... maar neem aan dat ze je dat reeds uitvoerig uitgelegd hebben.

Door Tweakers user niek_nijmegen, woensdag 19 februari 2020 10:20

Deurges schreef op woensdag 19 februari 2020 @ 08:53:
De melk is wel of niet goed discussie, blijf je toch houden. Echte melk zal zo slecht nog niet zijn, die poeder troep is een ander verhaal. Nederlandse melk(poeders) voldoen aan zeer strenge eisen, maar alles wat vanuit het buitenland komt, zal zeker niet optimaal zijn.

Maar 9 stuks is wel heftig.. Zeiden ze ook of het dezelfde breuken waren of ook kleinere breuken?
Ik heb de afgelopen week de onderzoeken erbij gepakt. De korte samenvatting van wat er volgens mij wetenschappelijk bewezen of aangetoond is over koemelk:
- de samenstelling is geschikt voor snelgroeiende kalfjes, niet voor mensen
- het bevat oestrogeen omdat de koeien voortdurend zwanger gehouden worden
- het bevat pus door uierontstekingen bij de koeien
- het is kankerverwekkend voor mensen
- het helpt absoluut niet tegen botbreuken, en mogelijk bevordert het botbreuken

Ik zal eens kijken of ik dit uitgebreider toegelicht krijg, in een blogpost.

Qua breuken: Ja, er staat in het verslag netjes genoemd welke wervels ingezakt zijn, waarvan ongeveer de helft 'in mindere mate', maar daar heb ik nog geen arts over gesproken, dus wat dat precies inhoudt, durf ik nog niet te zeggen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 19 februari 2020 10:29]


Door Tweakers user niek_nijmegen, woensdag 19 februari 2020 10:22

naftebakje schreef op woensdag 19 februari 2020 @ 10:08:
Er bestaan kalktabletjes, maar ik dacht dat je er ook bepaalde vitamines oid bij moet nemen om de opname van kalk te bevorderen... maar neem aan dat ze je dat reeds uitvoerig uitgelegd hebben.
Klopt, calcium in combinatie met vitamine D :)

Door Tweakers user Silent7, woensdag 19 februari 2020 12:02

Wow wat een verhaal zeg.
Akelig.
Negen stuks, en dus 8 zonder zwaarder trauma zoals dat vallen, dat lijkt me erg schrikken.
Volg het op de voet!

Door Tweakers user niek_nijmegen, woensdag 19 februari 2020 12:26

Silent7 schreef op woensdag 19 februari 2020 @ 12:02:
Wow wat een verhaal zeg.
Akelig.
Negen stuks, en dus 8 zonder zwaarder trauma zoals dat vallen, dat lijkt me erg schrikken.
Volg het op de voet!
Nou, achteraf gezien was er wel een incident dat die breuken kan verklaren. Al maakte zich er toen niemand zorgen over.

Door The Lord, woensdag 19 februari 2020 12:52

niek_nijmegen schreef op woensdag 19 februari 2020 @ 10:20:
Ik zal eens kijken of ik dit uitgebreider toegelicht krijg, in een blogpost.
Dat zou interessant zijn, maar dan wel met verwijzingen naar de wetenschappelijke publicaties inclusief noodzakelijke citaten of parafrasen.
[/quote]Ik heb de afgelopen week de onderzoeken erbij gepakt. De korte samenvatting van wat er volgens mij wetenschappelijk bewezen of aangetoond is over koemelk:
- de samenstelling is geschikt voor snelgroeiende kalfjes, niet voor mensen[/quote]
Koemelk past het beste bij kalveren en mensenmelk het beste bij mensen baby's. Dat heeft bijvoorbeeld onder andere met antistoffen en suikers te maken. Dat koemelk derhalve niet geschikt is voor mensen zou een incorrecte conclusie zijn. Dierlijke (zuivel)producten bevatten zeer veel stoffen die voor mensen noodzakelijk zijn. Desalniettemin zijn dierlijke producten niet noodzakelijk mits de benodigde stoffen in voldoende mate door consumptie van andere producten worden ingenomen.
In tegenstelling tot wat zowat elke ‘gezondheidstroming’ over het ‘eigen geloof’ zegt blijkt dit echter zeer complex.
- het bevat oestrogeen omdat de koeien voortdurend zwanger gehouden worden
Nou, ja, zwanger houden is wat lastig, maar taal-populair wel interessant om te noemen.
- het bevat pus door uierontstekingen bij de koeien
Getverderrie, nee toch! Zat ook wel in je moedermelk hoor. En op zich zegt dit nog niets over goed of slecht.
- het is kankerverwekkend voor mensen
Voor zover ik weet is dit niet bewezen; ben benieuwd naar de onderbouwing.
- het helpt absoluut niet tegen botbreuken, en mogelijk bevordert het botbreuken
Als onderdeel van een normaal voedingspatroon (i.i.g. voor Noord-West Europeanen) levert het wel degelijk een bijdrage aan de botdichtheid en heeft het vooralsnog geen bijdrage in de bevordering van botbreuken. Maar ook hier; ik ben benieuwd naar de onderbouwing.

Door Tweakers user niek_nijmegen, woensdag 19 februari 2020 13:19

The Lord schreef op woensdag 19 februari 2020 @ 12:52:
[...]
Dat zou interessant zijn, maar dan wel met verwijzingen naar de wetenschappelijke publicaties inclusief noodzakelijke citaten of parafrasen.
Uiteraard. En ik zal ook ingaan op je opmerkingen.

Door Tweakers user ArnieNFW, woensdag 19 februari 2020 14:53

Bijzonder verhaal Niek. Fijn dat je zo open bent; ik heb het met grote verwondering gelezen en vind het geweldig dat je er nog zo luchtig en humorvol over kan schrijven.

Ik vraag me alleen af. De melding dat melk niet goed voor je zou zijn, dat is zeker zo'n fake Facebook nepnieuws berichtje? Op mij heeft het een hoog gehalte van complot-denken.

Door Tweakers user niek_nijmegen, woensdag 19 februari 2020 16:38

ArnieNFW schreef op woensdag 19 februari 2020 @ 14:53:
Ik vraag me alleen af. De melding dat melk niet goed voor je zou zijn, dat is zeker zo'n fake Facebook nepnieuws berichtje? Op mij heeft het een hoog gehalte van complot-denken.
Ik ben bezig met een uitgebreide post waarin ik het uitleg. Maar het is zeker geen facebook-nepbericht. De gangbare gedachte dat koemelk gezond zou is, is eigenlijk het echte industrie-complot. En inderdaad, nu klink ik als een complot-denker :X

Door Ashundi, woensdag 19 februari 2020 19:31

Heftig 9 wervels die gebroken zijn. Ik zou zelf bijna niet meer durven bewegen. Maar ja jij bent het (helaas) nu wel gewend.

Melk is rijk aan calcium maar dat hoeft inderdaad niet te betekenen dat ze zo goed is voor je botten en tegen botbreuken.
Hier linkje naar de Quest. Met ook een onderzoek waarbij er meer botbreuken voorkwamen bij melkdrinkers. https://www.quest.nl/mens...melk-maakt-sterke-botten/

Je hebt naast calcium nog zo veel meer vitaminen en mineralen nodig voor sterkere botten dat alleen melk niet genoeg is.
(Alleen calcium trouwens ook niet, want teveel calcium maakt botten ook weer zwak.)

Misschien kunnen ze dan ook nagaan of je naast voldoende vitaminen en mineralen in je voeding mee krijgt ook of je deze wel opneemt in je maag en darmen. Anders heb je er nog niets aan.

Door Tweakers user niek_nijmegen, woensdag 19 februari 2020 19:55

Ashundi schreef op woensdag 19 februari 2020 @ 19:31:
Heftig 9 wervels die gebroken zijn. Ik zou zelf bijna niet meer durven bewegen. Maar ja jij bent het (helaas) nu wel gewend.

[...]
Hier linkje naar de Quest. Met ook een onderzoek waarbij er meer botbreuken voorkwamen bij melkdrinkers. https://www.quest.nl/mens...melk-maakt-sterke-botten/
Mijn wervels hebben een compressie-fractuur. Ze zijn dus ingedeukt, en dat is relatief stabiel (hoop ik...). Maar als ik dit eerder geweten zou ik laatst waarschijnlijk niet zo enthousiast in de Efteling alle achtbanen gedaan hebben...

Die grote studie uit Uppsala ken ik, en die is inderdaad behoorlijk interessant: vrouwen bleken aanzienlijk méér te breken bij meer melkgebruik. Maar bij mannen zagen ze dat niet. Maar een positief effect is er hoe dan ook niet. Grappig dat Quest ook opmerkt dat de onderzoekers zelf verbaasd waren; ik meende dat tussen de regels door ook te lezen.

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 20 februari 2020 06:41

Deurges schreef op woensdag 19 februari 2020 @ 08:53:
De melk is wel of niet goed discussie, blijf je toch houden.
Als we koemelk nodig hadden, dan waren we koeien geweest.

Door burne, donderdag 20 februari 2020 09:29

Blokker_1999 schreef op donderdag 20 februari 2020 @ 06:41:
[...]


Als we koemelk nodig hadden, dan waren we koeien geweest.
Nu ontken je 12.000 jaar menselijke geschiedenis. Zonder koeien waren we altijd jager-verzamelaars gebleven en hadden we nooit voldoende vrije tijd gehad voor het opbouwen van een samenleving.

Door Tweakers user boschhd, donderdag 20 februari 2020 10:31

Over de link tussen kanker en melk/calcium gebruik: https://www.wkof.nl/nl/ka...eft-zuivel-invloed-op-het.

Door Tweakers user boschhd, donderdag 20 februari 2020 10:33

Over de link tussen kanker en melk/calcium gebruik: https://www.wkof.nl/nl/ka...eft-zuivel-invloed-op-het.

Tevens:
Van koeien met uierontsteking, dan wel die antibitotica gebuiken mag de melk niet in de voedsel keten komen. Wat niet betekent dat het niet gebeurt, maar dat zal erg weinig zijn.
Er wordt op getest en afgekeurd.

Door Tweakers user MKoot, donderdag 20 februari 2020 10:50

Ik snap de melkdiscussie niet zo. Melk is geen noodzakelijk wondermiddel, maar zeker ook geen kankerverwekkende, botverbrozende substantie.

Zeer grote meta-analyses laten zien dat melk géén kankerverwekkende effecten heeft:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16351508/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/25298278/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24631943/
(Mocht je nog niet overtuigd zijn, kan ik je doorverwijzen naar nog meer meta-analyses)

Ook het vaak (maar niet hier) gemaakte punt dat melk voor hart- en vaatziektes zou zorgen, blijkt onjuist:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24472634/

Dat wil ook niet zeggen dat melk essentieel en super gezond is natuurlijk. Sommige mensen krijgen last van acne of buikpijn als ze het drinken (ook als ze niet lactose-intolerant zijn):
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jdv.15204

Over de effecten van melk op osteoporosis blijken verschillende onderzoeken verschillende dingen te zeggen. Dit is waarom er het kamp bestaat van mensen die zweren bij melk omdat het goed zou zijn voor de botten, en het kamp van mensen die juist het tegenovergestelde beweren. Meta-analyses laten zien dat de effecten in ieder geval niet overwegen negatief of positief zijn. Er lijkt momenteel geen reden te zijn om aan te nemen dat het risico dat melk met zich mee brengt significant of hoog te noemen is.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/27726930/

Hoe koeien behandeld worden is vaak erg schrijnend. En bovendien brengt melk-productie ook een hoge CO2 productie met zich mee. Dus als je uit ethische of klimatologische overwegingen geen melk drinkt kan ik je geen ongelijk geven. Maar voor de gezondheid hoef je het niet te laten; tenzij je natuurlijk zelf last ervaart van het drinken van zuivel. Er is namelijk ook geen goede reden wel melk te drinken, het is niet onmisbaar.

Door Tweakers user niek_nijmegen, donderdag 20 februari 2020 11:32

boschhd schreef op donderdag 20 februari 2020 @ 10:33:
Over de link tussen kanker en melk/calcium gebruik: https://www.wkof.nl/nl/ka...eft-zuivel-invloed-op-het.

Tevens:
Van koeien met uierontsteking, dan wel die antibitotica gebuiken mag de melk niet in de voedsel keten komen. Wat niet betekent dat het niet gebeurt, maar dat zal erg weinig zijn.
Er wordt op getest en afgekeurd.
Dank voor de links, ik zal er naar kijken.

Over de uierontsteking en celgetal:
- ik begreep, dat zg. subklinische mastitisch (uierontsteking zonder zichtbare symptomen) onzichtbaar is, terwijl er dan al wel invloed is op het celgetal. Dus al wel meer kans op pus, terwijl de infectie dan nog niet zichtbaar is of behandeld wordt?
- omdat de industrie het alleen heeft over 'celgetal' krijg ik nog niet helder hoe pus te onderscheiden zou zijn van levende witte bloedcellen?
- melk van koeien die antibiotica krijgen mag niet in de voedselketen terecht komen, maar hoe zit dat wanneer de ontsteking met alternatieve middelen behandeld wordt? Dan kan de pussige melk dus gewoon gemengd worden met onaangetaste melk, zolang het totale celgetal in de opslagtank maar niet te hoog wordt?

Door Tweakers user niek_nijmegen, donderdag 20 februari 2020 11:56

MKoot schreef op donderdag 20 februari 2020 @ 10:50:
[...]
Zeer grote meta-analyses laten zien dat melk géén kankerverwekkende effecten heeft:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16351508/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/25298278/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24631943/
(Mocht je nog niet overtuigd zijn, kan ik je doorverwijzen naar nog meer meta-analyses)
Dank, die neem ik mee in mijn onderzoek. Dat gaat wel even duren, zo :)
Uiteraard ben ik benieuwd naar de andere analyses!
Over de effecten van melk op osteoporosis blijken verschillende onderzoeken verschillende dingen te zeggen. Dit is waarom er het kamp bestaat van mensen die zweren bij melk omdat het goed zou zijn voor de botten, en het kamp van mensen die juist het tegenovergestelde beweren. Meta-analyses laten zien dat de effecten in ieder geval niet overwegen negatief of positief zijn.
Toen ik begon aan mijn literatuurstudie verwachtte ik inderdaad duidelijke negatieve effecten aan te treffen. Dat viel inderdaad mee (of tegen, net hoe je wil).
De hierboven al genoemde studie uit Uppsala is echter wel duidelijk: meer melk levert meer botbreuken op, bij vrouwen. Maar een gunstig effect is er nooit.
Hoe koeien behandeld worden is vaak erg schrijnend. En bovendien brengt melk-productie ook een hoge CO2 productie met zich mee. Dus als je uit ethische of klimatologische overwegingen geen melk drinkt kan ik je geen ongelijk geven. Maar voor de gezondheid hoef je het niet te laten; tenzij je natuurlijk zelf last ervaart van het drinken van zuivel. Er is namelijk ook geen goede reden wel melk te drinken, het is niet onmisbaar.
Ik kom uit een gezin waarin melk altijd een probleem was. De tweede echtgenoot van mijn moeder (mijn stiefvader) heeft MS, en reageerde erg heftig op melk of producten met melk erin. Ze liet zich daarom al in de jaren 80 informeren over de problemen met melk. Verder bleken mijn halfbroer en -zus allergisch te reageren op koemelk: als baby huilden ze non-stop, totdat er overgeschakeld werd op koemelkvrije babyvoeding. En wanneer ze iets gegeten hadden met melk erin, was het of ze drievoudig ADHD hadden (hoewel dat ook de kleurstof-allergie kon zijn).

Ik kom oorspronkelijk uit een agrarische regio, en de familie van mijn biologische vader zat/zit in de melkveehouderij, dus problemen met koemelk was destijds niet iets dat erg in het collectief bewustzijn zat, zal ik maar zeggen.

Toen ik zelf, vanaf eind jaren 90, melk ben gaan mijden was dat omdat ik ergens vond dat het wel zielig was, en ik vond dat het ongezond was. Hoe vreselijk onethisch de koemelkindustrie is, dat realiseer ik me eigenlijk pas ten volle sinds een half jaar ofzo. Ik denk dat ik daarvoor het idyllische beeld van de dartelende koe in de wei wilde geloven. En natuurlijk heb ik altijd aangenomen dat koeien gewoon altijd en automatisch melk maken uit gras, en dat boeren de koe wel móeten melken omdat ze anders zou ontploffen. Dat daar jaarlijkse verkrachtingen voor nodig waren, dat had niemand me ooit verteld.

[Reactie gewijzigd op donderdag 20 februari 2020 12:28]


Door Tweakers user pagani, donderdag 20 februari 2020 12:08

Misschien lees ik er ergens overheen, maar gezien de sterke anti-melk standpunten: Ben je toevallig ook vegetariër danwel veganist? En zo ja: Heb je wel eens uitvoerig naar je voedingspatroon gekeken? Het geheel leest nu toch wel als een tekort aan een aantal essentiële voedingsstoffen. Is er al eens een bloedbeeld gemaakt?

Door Tweakers user pagani, donderdag 20 februari 2020 12:10

(noot: Dit is zeker geen anti-vega post, je kunt prima vegetarisch leven en de juiste voeding binnen krijgen, maar dan moet je daar uiteraard wel voor zorgen middels een goed eetpatroon en/of supplementen)

Door Tweakers user niek_nijmegen, donderdag 20 februari 2020 12:23

pagani schreef op donderdag 20 februari 2020 @ 12:08:
Misschien lees ik er ergens overheen, maar gezien de sterke anti-melk standpunten: Ben je toevallig ook vegetariër danwel veganist? En zo ja: Heb je wel eens uitvoerig naar je voedingspatroon gekeken? Het geheel leest nu toch wel als een tekort aan een aantal essentiële voedingsstoffen. Is er al eens een bloedbeeld gemaakt?
Ik ben ruim 20 jaar vegetariër, en ben langzaam steeds meer veganistisch gaan eten. Jarenlang heb ik niet moeilijk gedaan over vegetarisch eten in restaurants, en over koekjes en chocolade met melk erin. Sinds begin dit jaar eet ik compleet veganistisch.

Ik heb (in aanloop naar het consult bij de internist) een maand nauwkeurig bijgehouden wat ik eet en binnenkrijg. En qua voedingsstoffen zit het allemaal goed, en ook het recente bloedonderzoek laat niets geks zien. Behalve dat ik ontdekte dat ik, waarschijnlijk sinds mijn burn-out in 2017, calorisch mogelijk te weinig binnenkreeg. Als ik me op een dag helemaal volgevreten had, kwam ik op 1800kcal. Kun je nagaan waar ik op een normale dag op zou uitkomen. Niet dat ik daar ooit iets van gemerkt heb, mijn gewicht bleef altijd stabiel. Maar mogelijk ben ik een tijd kwantitatief ondervoed geweest.

[Reactie gewijzigd op donderdag 20 februari 2020 12:26]


Door Tweakers user boschhd, donderdag 20 februari 2020 12:32

- ik begreep, dat zg. subklinische mastitisch (uierontsteking zonder zichtbare symptomen) onzichtbaar is, terwijl er dan al wel invloed is op het celgetal. Dus al wel meer kans op pus, terwijl de infectie dan nog niet zichtbaar is of behandeld wordt?
Als het goed is wordt de melk erop getest, niet, alleen, de koe. Geen idee of dat 100% controle is, of wat de marges zijn.


Sterkte!

Door Tweakers user Marzman, donderdag 20 februari 2020 21:45

Ik denk dat melk voor babies is. In het buitenland houden mensen zich daar redelijk aan, hier heeft de overheid ooit reclame lopen maken met de slogan 'melk is goed voor elk'. Dus hebben we die discussie. Ik dacht vroeger echt dat melk drinken goed was voor mijn botten. Nog vroegerder dachten mensen dat roken gezond was (en het was een alternatief voor tanden poetsen).

Door burne, vrijdag 21 februari 2020 00:16

[url url="https://niektweak.tweakblogs.net/blog/18484/hoe-ik-vijf-centimeter-korter-was#r_253496" external=0][..] In het buitenland [..]
Ik ga bijna hetzelfde zeggen als eerder: Nu ontken je 12.000 jaar menselijke geschiedenis van een groot deel van wat inmiddels Europa heet.

Want denk je nou echt dat Nederland het enige land is waar men koeien houdt en waar men melk en kaas drinkt en eet? Van een stukje manchego tot västerbottensost, van cahill ardagh tot Голандский сыр, heel Europa eet al duizenden jaren lang kaas en drink nog veel langer koeienmelk.

Ontkennen dat dat deel van onze geschiedenis en genetische achtergrond is, is geschiedsvervalsing.

Door Tweakers user PcDealer, vrijdag 21 februari 2020 01:48

Melk de witte motor is toch EU gesubsidieerde (3 miljoen rond 2010) propaganda net als dat Kip een lekker stukje vlees is? Alles wat op tv wordt gepromoot moet je met gezond verstand benaderen.

Door Tweakers user zwerfkater, vrijdag 21 februari 2020 21:37

PcDealer schreef op vrijdag 21 februari 2020 @ 01:48:
Melk de witte motor is toch EU gesubsidieerde (3 miljoen rond 2010) propaganda net als dat Kip een lekker stukje vlees is? Alles wat op tv wordt gepromoot moet je met gezond verstand benaderen.
was het niet Kip...Het meest veelzijdige stukje vlees............kip

Door Tweakers user Red devil, vrijdag 21 februari 2020 21:49

Doe je ook aan hardlopen? Of helemaal geen sport? Want dat is 1 van de redenen dat ik blijf hardlopen, de impact zorgt er o.a. voor dat je boten steviger blijven. Vanwege dit fenomeen zal ik niet snel voor zwemmen kiezen omdat je daar niet de stress op je botten hebt.

Door Tweakers user niek_nijmegen, vrijdag 21 februari 2020 22:09

Red devil schreef op vrijdag 21 februari 2020 @ 21:49:
Doe je ook aan hardlopen? Of helemaal geen sport? Want dat is 1 van de redenen dat ik blijf hardlopen, de impact zorgt er o.a. voor dat je boten steviger blijven. Vanwege dit fenomeen zal ik niet snel voor zwemmen kiezen omdat je daar niet de stress op je botten hebt.
Ha, sport is niet zo mijn ding: ik ben fysiek niet zo handig (zoals ik gemerkt heb) en ik ben er niet competitief genoeg voor. Als de ander graag wil winnen, vind ik dat ook prima; dan spreken we dat gewoon vantevoren af, en hoeven we het sporten niet meer te doen.

Ik probeer wel iedere dag minstens een half uur te wandelen, en vaak wordt dat zeker ruim een uur. En ik wil twee of drie keer in de week in de sportschool zijn voor mijn spieren.
Dat botbelasting goed is voor je botontwikkeling, dat weet ik. Maar ik weet nog niet hoe ik dat moet inpassen.

Door Tweakers user niek_nijmegen, vrijdag 21 februari 2020 22:24

PcDealer schreef op vrijdag 21 februari 2020 @ 01:48:
Melk de witte motor is toch EU gesubsidieerde (3 miljoen rond 2010) propaganda net als dat Kip een lekker stukje vlees is? Alles wat op tv wordt gepromoot moet je met gezond verstand benaderen.
Ik dacht vroeger inderdaad dat die 'witte motor'-propaganda een soort van Postbus-51-overheidsmededeling was, maar dat blijkt gewoon reclame van de industrie te zijn geweest. Geen idee waar dat misverstand vandaan komt. Zouden ze hetzelfde reclameburo als de overheid gebruikt hebben?

De schoolmelk, die in mijn tijd volgens mij bijna verplicht was, dat was wel een europese subsidiekwestie om van het melkoverschot af te komen. Gooi dat spul maar in kinderen ;)

Door Tweakers user niek_nijmegen, vrijdag 21 februari 2020 22:29

zwerfkater schreef op vrijdag 21 februari 2020 @ 21:37:
[...]
was het niet Kip...Het meest veelzijdige stukje vlees............kip
Ja, precies, die!
En 'veelzijdig' is ook zo'n mooie makelaars-term: "Deze veelzijdige woning wordt geheel casco opgeleverd. Smaak en aankleding moet u zelf verzorgen". Al zal kip vroeger wel meer smaak hebben gehad dan nu.

Door Tweakers user Mathijs, zaterdag 22 februari 2020 13:02

Wat een onzindiscussie. Dat is ook de reden dat de arts het er na diep aankijken ook maar bij gelaten heeft.
Wanneer iemand zo overtuigd is door onzinargumenten, heeft het geen zin daarop in te gaan, zeker niet wanneer er maar X minuten tijd zijn gereserveerd.

Door Tweakers user niek_nijmegen, zaterdag 22 februari 2020 13:16

Mathijs schreef op zaterdag 22 februari 2020 @ 13:02:
Wat een onzindiscussie. Dat is ook de reden dat de arts het er na diep aankijken ook maar bij gelaten heeft.
Wanneer iemand zo overtuigd is door onzinargumenten, heeft het geen zin daarop in te gaan, zeker niet wanneer er maar X minuten tijd zijn gereserveerd.
Er was bijna een uur ingepland voor het consult, dus het zou gekund hebben. Niettemin snap ik helemaal dat dat niet het moment was. Ik ben er ook niet boos over ofzo :)

Ik denk vooralsnog te weten dat ik betreffende koemelk de wetenschappelijke onderzoeken aan mijn kant heb, dus 'onzinargumenten' zijn het m.i. niet. Maar ik sta open voor alle inzichten. Ook als koemelk geen gezondheidsproblemen zou opleveren, is het voor mij immers nog steeds ethisch onacceptabel, Dus ik hóef niet perse gelijk te hebben, want er zijn nog voldoende andere redenen het niet te gebruiken.

Er ligt nu een kleine kilogram aan wetenschappelijke studies op mijn buro, en ik ben bezig me daar doorheen te worstelen.

Door Tweakers user Frozen, zondag 23 februari 2020 13:26

Leuk! Dit is nou wat je wilt lezen als het fecaal materiaal uit het darmpakket aan het lozen bent.

Door Tweakers user niek_nijmegen, zondag 23 februari 2020 13:31

Frozen schreef op zondag 23 februari 2020 @ 13:26:
Leuk! Dit is nou wat je wilt lezen als het fecaal materiaal uit het darmpakket aan het lozen bent.
Haha, alsjeblieft, graag gedaan.
Toiletbezoek heeft bij mij sindsdien ook een nieuwe dimensie gekregen.

Door Tweakers user Mathijs, zondag 23 februari 2020 20:01

Er is genoeg "wetenschappelijk onderzoek" dat vooringenomen uitgevoerd is.
Je kunt de uitslag van een onderzoek prima beïnvloeden door de vragen op een bepaalde manier te stellen. Meer dan genoeg lobbygroepen en belanghebbenden die zaken laten onderzoeken om met die resultaten hun doel te proberen bereiken.
Onafhankelijk onderzoek dat ook nergens hoeft te bedelen voor geld is schaars, daarom zou ik niet alles direct voor waar aannemen.

Op mij komt het een beetje over net als een ouder die zojuist een kind heeft verloren aan bijvoorbeeld mazelen maar toch blijft volhouden dat vaccinaties slecht zijn.

Door Tweakers user niek_nijmegen, zondag 23 februari 2020 20:51

Mathijs schreef op zondag 23 februari 2020 @ 20:01:
Er is genoeg "wetenschappelijk onderzoek" dat vooringenomen uitgevoerd is.
Je kunt de uitslag van een onderzoek prima beïnvloeden door de vragen op een bepaalde manier te stellen. Meer dan genoeg lobbygroepen en belanghebbenden die zaken laten onderzoeken om met die resultaten hun doel te proberen bereiken.
Onafhankelijk onderzoek dat ook nergens hoeft te bedelen voor geld is schaars, daarom zou ik niet alles direct voor waar aannemen.

Op mij komt het een beetje over net als een ouder die zojuist een kind heeft verloren aan bijvoorbeeld mazelen maar toch blijft volhouden dat vaccinaties slecht zijn.
Even denken: ik ben de ouder en mijn botdichtheid is het kind, en de koemelk zijn de vaccinaties?

Het is goed mogelijk dat ik te weinig calcium heb binnengekregen. Als dat zo zou zijn, dan neem ik mijzelf dat kwalijk, dan had ik beter op mijn voedingsstoffen moeten letten. Dat hoef ik echt niet op de koemelk uit te kuren. Want zelfs als zou blijken dat koemelk het non-plus-ultra voor menselijke gezondheid zou blijken te zijn: helemaal goed, maar om redenen van milieu en ethiek en dierenwelzijn is het nog steeds geen optie. Ik wil nu vooral weten hoe het zit, zodat ik niet langer afhankelijk ben van mijn eigen vooringenomenheid en/of de onwetendheid van de artsen.

Inderdaad zijn de onderzoeksresultaten en vooral de conclusie wel te sturen, maar dat zie je dan ook terug in de onderzoeksopzet. Daarom lees ik de hele studie, en niet alleen het kopje 'resultaten'. Er zijn voldoende onafhankelijke onderzoeken door overheden of universiteiten, maar zeker ook onderzoeken met een duidelijk vooringenomen doel. Die gesponsorde studies zijn vrij makkelijk te onderscheiden, want belangenverstrengelingen moeten worden gemeld. Ik ben tot nu toe overigens in de categorie 'vooringenomen' alleen nog maar onderzoeken tegengekomen die zijn gesteund door de industrie.

Nog even geduld, want die stapel onderzoeken leest niet echt vlotjes weg...

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)